evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos, ale ja osobiście lubię z sosikiem.

Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką
Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy przekrawamy na pół wzdłóż i wydrążamy miąższ. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - odcedzamy na durszlaku. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia się cebuli -odstawiamy.

Do miski wkładamy kalafiora i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy ugotowaną kaszę i paprykę z cebulą. Całość doprawiamy solą morską i ognistą mieszanką przypraw,mieszamy. Każdą połówkę bakłażana faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180*C i gotowe. Smacznego :-)
Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką
Etap 1 tutaj na zdjęciu widzimy etapy przygotowania