aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Bakaliowy keks wg Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny keks z bakaliami dla całej rodziny

Bakaliowy keks wg Ani

Składniki:

Bakaliowy keks wg Ani

 

  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle itp)

Sposób przygotowania:

Bakaliowy keks wg Ani
Żótka odzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do masy dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Na końcu dodać bakalie (posiekane). Lekko wymieszać i wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na keks. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni.