agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Bajecznie kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka smakują wyśmienicie i rozpływają się ustach

Bajecznie kruche ciasteczka

Składniki:

Bajecznie kruche ciasteczka

 

  • 500 gram mąki tortowej
  • 300 gram masła
  • 2 jajka
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 3 krople olejku migdałowego do ciast
  • polewa czekoladowa biała i ciemna 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Bajecznie kruche ciasteczka
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasteczka, następnie mąkę tortową przesiać na stolnicę. Sparzyć jajka wrzącą wodą w celu zniwelowania bakterii, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło posiekać nożem. Do ciasta dodać olejek migdałowy. Zagnieść ciasto gładkie, lśniące i sprężyste, zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie przy pomocy foremek. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec w 180 stopniach 10-12 min.Wyjąć ciasteczka, ostudzić, rozpuścić obie polewy- białą i ciemną i wykonywać wzory z polewy jasnej i ciemnej wedle uznania.