SUPERPRZEPIS

Babka z herbatą

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Babka z herbatą

Wilgotna i raczej „ciężka”, ale nie jest „zbita”, bardzo prosta babka o delikatnie herbacianym smaku.

Składniki:

Babka z herbatą

 

  • mąka pszenna - 300 g
  • mocny napar czarnej herbaty* - 1,5 szk.
  • rodzynki - 100 g
  • margaryna - 120 g
  • żółtka - 3 szt.
  • cukier puder - ½ szk.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka / do oprószenia rodzynków/

 

Sposób przygotowania:

Babka z herbatą
Rodzynki zalać wrzątkiem, opłukać, osączyć na sitku, a następnie dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Zaparzoną, mocną herbatę wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać partiami do masy maślanej cały czas miksując. Następnie wlewać powoli zimną herbatę, nie przerywając miksowania. Do ciasta dodać oprószone mąką rodzynki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki z kominkiem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. *ja użyłam herbaty ROYALTY ASSAM angielskiej firmy Darvilles of Windsor.