Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

babka na majonezie cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszna babka wielkanocna na majonezie

babka na majonezie cytrynowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

babka na majonezie cytrynowa

 

  • szklanka majonezu
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki
  • 2 jaja całe 3 żółtka
  • sok z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • nie cała szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • olejek cytrynowa (4 krople )
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ( dwie formy na keks z tego wychodzą )

Sposób przygotowania:

babka na majonezie cytrynowa
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski dodajemy przez sitko mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy do tego majonez i zalewamy margaryną. Mieszamy mikserem. Następnie wbijamy po jednym jaju cały czas mieszając i dodajemy żółtka. Ścieramy skórkę z cytryny i znów mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy sok z cytryny i olejek cytrynowy .
Wszystko razem dokąłdnie mieszamy mikserem.
Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest dobre. Jeżeli wbijemy w najwyższe miejsce upieczonego ciasta patyczek i będzie suche po wyjęciu oznaka że ciasto jest już upieczone.
Ciasto polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
babka na majonezie cytrynowa
bardzo szybko znika ze stołu :) majonezu nie czuć
babka na majonezie cytrynowa
zamiast lukru możemy dać oczywiście cukier puder :)

Tagi:

keks