joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Ta jest upieczona na wodzie gazowanej dzięki czemu jest wilgotna i po prostu pyszna. Do tego pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.

Babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 3 szkl +2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/3 szkl cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szkl oleju
  • szkl wody gazowanej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier a kiedy ten się rozpuści dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając dodawać olej i wodę oraz olejek migdałowy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Ciasto nakładać naprzemiennie do foremki na babkę, przemieszać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. Piec ok 1 godzinę do tzw suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Babka marmurkowa
Mąkę pszenna przesiać z proszkiem do pieczenia
Babka marmurkowa
Przesianą mąkę wymieszać z ubitymi jajkami.
Babka marmurkowa
Ciasto podizlic na 2 części, jedną wymieszać z kakao, drugą z mąką
Babka marmurkowa
Ciasto nalewać naprzemian do foremki na babkę, przemieszać widelcem

Tagi:

jajko jajka