Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka marmurkowa z nutą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna babka z nutą cytrynową. Po prostu rozpływa się w ustach. Idealny deser do porannej kawy lub herbatki.

Babka marmurkowa z nutą cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marmurkowa z nutą cytrynową

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 200g cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1,5 łyżki mleka
  • kolorowe perełki

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładamy naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy. Masą polewamy przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypujemy kolorowymi perełkami.
Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny .
Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy.
Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładamy naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.