Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Babka marcepanowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna babka o smaku marcepana, z likierem amaretto. Idealna na święta ale dobra też na niedzielny deser

Babka marcepanowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marcepanowa

 

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g marcepana
  • 3 jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Babka marcepanowa
Miękkie masło i cukier wrzucić do miski. Utrzeć dokładnie mikserem. 2/3 marcepana zetrzeć na tarce, resztę pokroić w kawałeczki. Następnie dodać cześć marcepana startego na tarce, zmiksować aż się dobrze połączy z masłem. Następnie kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie zmiksować. Wlać amaretto i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać resztę marcepana i wymieszać. Ciasto nałożyć do dowolnej formy z kominem lub keksówki. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić na kratce
Babka marcepanowa
Miękkie masło i cukier wrzucić do miski. Utrzeć dokładnie mikserem.
Babka marcepanowa
Następnie dodać cześć marcepana startego na tarce, zmiksować aż się dobrze połączy z masłem.
Babka marcepanowa
Następnie kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie zmiksować.
Babka marcepanowa
Wlać amaretto i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać resztę marcepana i wymieszać.

Tagi:

jajko jajka