MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Babka orzechowo-żurawinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna, wilgotna babka orzechowo-żurawinowa udekorowana lukrem.

Babka orzechowo-żurawinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka orzechowo-żurawinowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-żurawinowa
Do garnka wkładamy masło, cukier ,wlewamy mleko i miód , stawiamy na ogień i wszystko rozpuszczamy a następnie studzimy.Do zimnej masy wbijamy żółtka i miksujemy przez 2 minuty. Następnie wsypujemy orzechy pokrojone na małe kawałki, mąkę,żurawinę , sodę, przyprawę i wszystko razem miksujemy przez 10 minut. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Formę na babkę z kominem o wymiarze 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą a następnie wlewamy gotowe ciasto. Pieczemy w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy 3 łyżki gorącej wody i ucieramy cukier na lukier. Babkę studzimy , polewamy lukrem i dekorujemy żurawiną.
Babka orzechowo-żurawinowa
Wgarnku rozpuszczamy mleko, cukier, masło i miód.
Babka orzechowo-żurawinowa
Ciasto wlewamy do formy z kominem , którą wczesniej smarujemy masłem i odsypujemy bułką tartą.
Babka orzechowo-żurawinowa
Babkę pieczemy w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Babka orzechowo-żurawinowa
Zimne ciasto dekorujemy lukrem i posypujemy zurawiną.