Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Babka drożdżowa z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po upieczeniu i spróbowaniu babki okazało się że minimalna ilość szafranu nadała jej zupełnie nowy ciekawy smak :-)

Babka drożdżowa z szafranem

Składniki:

Babka drożdżowa z szafranem

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z szafranem
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Szczyptę szafranu zalewam wrzątkiem, kubek przykrywam talerzykiem i odstawiam. Przygotowuję zaczyn : 1 łyżkę mąki, połowę ciepłego mleka, drożdże i łyżkę cukru mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaję żółtka utarte z cukrem na puszystą masę, resztę mleka,mąkę przesianą przez sitko, a na koniec roztopione i ostudzone masło, oraz szafran. Wyrabiam ciasto, przykrywam miskę ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładam ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i ponownie przykrywam i odstawiam na 20-30 minut. Piekę babkę w piekarniku nagrzanym do 180' do suchego patyczka.