marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki z pianą nugatową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przyrządzić pianę nugatową:ubić białką,dodać gorący syrop i ubić. Wyrobić składniki na ciasto,zagnieść,schłodzić.Włożyć do foremek i piec.

Babeczki z pianą nugatową.

Składniki:

Babeczki z pianą nugatową.

 

  • Ciasto półkruche:
  • 30 dkg.mąki,
  • 10 tłuszczu,
  • 10 dkg.cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • pół paczki proszku spulchniającego,
  • skórka cytrynowa.
  • Pianka nugatowa:
  • 5 białek,
  • 40 dkg.cukru,
  • 10 dkg.miodu,
  • 10 dkg.włoskich orzechów,
  • 1/8 l.wody,
  • 20 dkg.dżemu lub marmolady.

Sposób przygotowania:

Babeczki z pianą nugatową.
Na stolnicę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,po-
-siekać z tłuszczem,zrobić dołek dać jajka,cukier,skórkę cytrynową.
wyrobić i zagnieść.Schłodzić w folii w lodówce,wyjąć i wylepić cias-
-tem foremki na babeczki.Ustawić na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.Upiec na złoty kolor z 20 min.Wyjąć z blachy,zsunąć na stolnicę,obrócić każdą foremkę do góry dnem.Ręką zawiniętą w ścierkę lekko naciskać foremki i zdejmować z ciasta.Przyrządzić
piankę nugatową:z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia "do nitki"
ubić pianę z białek,do której wlewać cienkim strumieniem wrzący syrop,ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania,wlać
cienkim strumieniem miód zagotowany.Zaparzoną pianę wymieszać z drobno siekanymi orzechami.Na dno każdej babeczki
kłaść po pół łyżeczki dżemu kwaskowego,a na nim nakladać kopiasto piankę nugatową.Na czubek pianki dać kawałek orzecha włoskiego.Włożyć babeczki na kilka min. do piekarnika i zapiec.Jak się zaróżowią,wyjąć.