Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Babeczki z budyniem krówkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, szybkie i wilgotne babeczki z budyniem krówkowym. Doskonałe jako dodatek do kawy lub herbaty.

Babeczki z budyniem krówkowym

Składniki:

Babeczki z budyniem krówkowym

ciasto

  • ciasto:
  • 120 g cukru
  • 50 g masła
  • jajka
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • dodatkowo:
  • budyń krówkowy
  • 350 ml mleka

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem krówkowym

Ciasto

Babeczki z budyniem krówkowym
Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, dodać jajko a następnie po połączeniu składników jogurt. Następnie dodać przesiane sypkie składniki – mąką, proszek i sodę. Wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych papilotek, piec ok. 20-25 min. w 180 st. C, aż patyczek będzie suchy.

Budyń i studzenie babeczek

Babeczki z budyniem krówkowym
Babeczki zostawić do przestudzenia, przełożyć budyniem.

Babeczki odstawić do wystudzenia. Budyń przygotować zgodnie z przepisem używając 350 ml mleka, ostudzić go, a następnie szprycą nakładać porcję na przekrojoną babeczkę.