eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babeczki pod kokosową czapą Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne babeczki dla tych,którzy nie lubią kremów i nie tylko.

Babeczki pod kokosową czapą Eli

Składniki:

Babeczki pod kokosową czapą Eli

 

  • 10 dkg kokosu
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3/4 kostki margaryny Kasia
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • olej do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki pod kokosową czapą Eli
Mąkę i proszek przesiać przez sito.Z żółtek,mąki,margaryny,pół szklanki cukru,połowy cukru waniliowego i proszku wyrobić ciasto.Foremki wysmarować olejem i włożyć ciasto do połowy wysokości.Do każdej foremki,na ciasto rozsmarować pól łyżeczki powideł.Białka z szyptą soli ubić na sztywną pianę.Pod koniec dodać resztę cukru i dalej ubijać.Ubitą pianę wymieszać z kokosem,kaszą manną,resztą cukru waniliowego i aromatem.Do każdej Foremki nałożyć po dużej łyżce piany z kokosem.Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.Po upieczeniu wyjmować gorące babeczki z foremek.Smacznego!