czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Babeczki kruche z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche babeczki z nadzieniem z serka ricotta, kawałkami ananasa i polewą z musu z marakui wymagają trochę pracy, ale takie małe słodkości na dwa gryzy idealne sprawdzają się jako poprawiacz nastroju.

Babeczki kruche z serem

Składniki:

Babeczki kruche z serem

ciasto na około 25 babeczek:

wypełnienie:

  • 250 g ricotty
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki musu z marakui + 2 łyżki mleka
  • posypka mango
  • 3 krążki ananasa z zalewy

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche z serem
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek i soli zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykleić nim foremki do babeczek. Wstawić je do lodówki na około 30 minut, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż zmienią kolor na złoty. Wystudzić.

Żelatynę dodać do mleka, żeby spęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia.

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do spienienia, połączyć z ricottą, a następnie z wystudzoną żelatyną. Odstawić do stężenia.

Krążki ananasa pokroić na mniejsze kawałki i do każdej babeczki włożyć po kilka kawałków, na to wycisnąć szprycą masę serową, a wierzch polać musem z marakui i udekorować posypką.

Schłodzić przynajmniej przez godzinę.