SUPERPRZEPIS

Babeczki kakaowe z jabłkami

  • 4
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Babeczki kakaowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Zawsze mam problem z odróżnieniem zwykłych babeczek od muffinek - zresztą, to trochę mało istotne jak je nazywać jeśli są smaczne.

Składniki:

Babeczki kakaowe z jabłkami

 

  • 2 jajka
  • 180 g zwykłego cukru
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 85 g mąki pszennej luksusowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 5g
  • 8 g naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 duże, kwaskowe jabłka
  • kilka łyżeczek cukru perlistego

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowe z jabłkami
Mąki wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem - przesiałam. Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Jajka ubiłam mikserem z cukrem na bardzo puszystą masą. Dalej, mieszając już łyżką , dodałam olej i składniki sypkie - starannie, ale delikatnie wszystko połączyłam. - wmieszałam kawałki owoców.Ciasto nakładałam do muffinkowej formy spryskanej lekko tłuszczem. Wierzch każdej babeczki posypałam cukrem perlistym. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Babeczki kakaowe z jabłkami
naszykowałam i odmierzyłam wszystkie składniki
Babeczki kakaowe z jabłkami
jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę
Babeczki kakaowe z jabłkami
dodałam do niej olej i składniki sypkie - wmieszałam też kawałki jabłek
Babeczki kakaowe z jabłkami
ciasto nałożyłam do muffinkowej formy spryskując ją wcześniej lekko tłuszczem