edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chciałam upiec tradycyjną litewską babkę ziemniaczaną, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wyszło całkiem smacznie :)

Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską

 

  • 1,4 kg ziemniaków – waga po obraniu
  • 1 cebula
  • 5 parówek o dużej zawartości mięsa (podobno)
  • kilka plasterków kiełbasy tatrzańskiej
  • 1 łyżka smalcu + do wysmarowania formy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • do podania: kwaśna śmietana i posiekana dymka

 

Sposób przygotowania:

Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na bardzo gęstym sicie). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Formę do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem. Do ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5 cm). Piec około 70 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.
Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Utarte na drobnej tarce ziemniaki dobrze odcedzić.
Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Cebulę zesmażyć z parówkami i dodać posiekaną kiełbasę.
Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Do ziemniaków dodać parówki z cebulą jajka i przyprawy.
Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Masę przełożyć do formy grubo posmarowanej smalcem.