mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Batonik a'la twix domowej roboty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Słodki, kuszący i uzależniający - taki właśnie jest ten batonik. O wiele lepszy niż ten sklepowy!

Batonik a'la twix domowej roboty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batonik a'la twix domowej roboty

 

 

  • Nadzienie:
  • 3-4 łyżki masy krówkowej (z puszki)

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej i 25 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Batonik a'la twix domowej roboty
Ciasto: Ucieram miękkie masło w makutrze, dodaję cukier i dalej ucieram na puszystą, białą masę, wsypuję na koniec mąkę i mieszam. Cisto przekładam na stolnicę i zagniatam na kruche ciasto. Dno wąskiej formy keksowej wykładam papierem do pieczenia (wym. 12cm x 30cm). Wykładam rozwałkowane ciasto, nakłuwam je widelcem. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjmuję i pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie: Masę krówkową wykładam na ostudzone ciasto i wyrównuję. Wkładam ciasto z masą krówkową do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję ciasto i kroję w poprzek na batoniki o szerokości ok. 2 centymetrów. Polewa czekoladowa: Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczam na parze. Wlewam do czekolady olej. Polewam kawałki ciasta za pomocą łyżeczki czekoladową polewą. Wyjmuję i odstawiam do zastygnięcia czekolady do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Batonik a'la twix domowej roboty
Ciasto kruche wałkuję, przekładam na wąską formę wyłożoną pergaminem
Batonik a'la twix domowej roboty
Po ostudzeniu ciasto smaruję masą krówkową z puszki
Batonik a'la twix domowej roboty
Ciasto z masą krówkową kroję na podłużne kawałeczki
Batonik a'la twix domowej roboty
Każdy kawałek ciasta z masą polewam czekoladową polewą