marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Batoniki z ryżem preparowanym.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Natłuścić lekko spód blaszki prostokątnej,wyłożyć pergaminem,wysypać ryż preparowany na to.Czekoladę rozpuścić w mleku.Wystudzić.Oblewać ryż

Batoniki z ryżem preparowanym.

Składniki:

Batoniki z ryżem preparowanym.

 

  • 2-3 paczki ryżu preparowanego,
  • 1,5 l.mleka wypasionego `Łaciate"3,2%,
  • cała tabliczka czekolady deserowej(może być o pól tabliczki więcej),
  • rodzynki lub sparzone i obrane migdały,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu.

Sposób przygotowania:

Batoniki z ryżem preparowanym.
Natłuścić lekko masłem spód blaszki do pieczenia i wyłożyć duż-
-ym arkuszem pergamin,tak by rogi papieru wystawały nieco poza ścianki blachy.Wysypać ryż prosto z torebek na dno
i rozprowadzić go po całej powierzchni.Następnie wlać do średniego garnka mleko i na małym ogniu.,rozpuścić jedną i pół tabliczki czekolady deserowej półsłodkiej(zależnie od od
tego ile jest mleka)mieszać,aż czekolada się całkowicie rozpuści,a masa zgęstnieje.Następnie zestawić garnek z masą czekoladową z palnika,wystudzić na boku,a jak masa ostygnie,wylać ją do formy na ryż preparowany,rozprowadzając łyżką.Dopiero jak masa
osiągnie letnią temperaturę,można wstawić formę z deserem do lodówki na górną półkę na 40 min.Po wyjęciu z lodówki można masę pokroić w kwadraty lub prostokąty,powstaną batoniki ryżowe.Można przedtem oprócz ryżu preparowanego dodać
dwie garstki rodzynek lub obranych migdałów.

Tagi:

ryż czekolada