pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bogracz pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne danie gulaszowe z kuchni węgierskiej

Bogracz pomidorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bogracz pomidorowy

 

  • 60 dag mięso wieprzowe bez kości,
  • 1 sztuka Pomidory krojone z puszki,
  • 1 łyżeczka cząber,
  • 2 sztuki papryka czerwona,
  • 15 dag pieczarki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki smalec,
  • 2 cebula,
  • 1 łyżeczka papryka słodka,
  • 300 ml woda,
  • 1 kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Bogracz pomidorowy
Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę słodką, podkręcamy ogień, wrzucamy mięso (wcześniej marynowane wg przepisu "Marynata ostra do mięsa wieprzowego") i pieczarki pokrojone w kawałki. Rumienimy mięso, nieustannie mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, całość zalewamy wodą – ilość wody powinna być taka, aby woda przykryła mięso, wrzucamy kostkę, pomidory pokrojone z puszki i na wolnym ogniu całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie dodajemy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Mieszamy i dusimy kolejne 30 minut. Na koniec dodajemy kluski csipetke (przepis "Kluski csipetke") oraz cząber i gotujemy do ugotowania klusek – ok. 15 minut.
Bogracz pomidorowy
Gotowanie
Bogracz pomidorowy
Zrobiony gulasz

Tagi:

mięso beza bezy