Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Boczek pieczony w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczony boczek w piekarniku

Boczek pieczony w piekarniku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek pieczony w piekarniku

 

  • 70-90 dag boczek surowy bez kości
  • 1/2 łyżeczki sól do peklowania
  • 3/4 szklanki woda przegotowana

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w piekarniku
W szklance rozrabiamy - rozpuszczamy w wodzie sól peklową. Przy pomocy strzykawki z igłą nakłuwając surowy boczek wstrzykujemy rozpuszczoną sól peklową w wodzie, Boczek nastrzykujemy w kilkunastu miejscach, tak przygotowany pozostawiamy na 24h w lodówce,następnie układamy w formie do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 60 - 70 minut w 180-200 stopniach
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek nastrzykujemy solą do peklowania