beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Boczek leśnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Boczek leśnika

Składniki:

Boczek leśnika

 

Sposób przygotowania:

Boczek leśnika
Boczek włożyć do garnka i  dodać posiekaną cebulę, imbir i  winiak. Dolać wody jeśli trzebea, aby boczek zmieścił się cały pod wodą. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i  gotować ok. 1  godz. pod przykryciem na małym ogniu. Boczek wyjąć z  wywaru i  odstawić w  lodówce do wystudzenia. Zimny boczek pokrajać w  plastry. Chili wsypać do miseczki i  zmieszać z  3  łyżkami oleju, a  pozostały olej dobrze rozgrzać. W trakcie mieszania chili, powoli dolewać gorący olej, dopóki olej nie nabierze koloru ciemnoczerwonego. W międzyczasie rozgnieść pieprz i  ziele angielskie. Mięso natomiast włożyć do miski, dodając cebulę, olej z  chili oraz pieprz z  zielem angielskim. Całość wymieszać i  włożyć do salaterki. Podawać
na zimno.