kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wysokobiałkowe danie ze świeżego bobu i fasolki szparagowej w połączeniu z chrupiącym boczkiem. Polecam!

Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem
Zagotowujemy wodę i solimy ją. Następnie do wody wrzucamy umyty bób i fasolkę szparagową, którą wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy ok. 20 min. Ugotowane warzywa odcedzamy z wody. Opcjonalnie możemy warzywa ugotować na parze. Boczek kroimy na małe kawałki (ok. 0,5 cm x 1 cm) i kładziemy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo aż wytopimy z boczku większość tłuszczu i stanie się chrupiący. Do boczku wrzucamy warzywa, doprawiamy pieprzem i podsmażamy całość jeszcze ok 10 min. Podajemy na gorąco. SMACZNEGO!
Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem
Bób i fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie
Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem
Ugotowane warzywa odcedzamy dokładnie z wody
Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem
Wędzony boczek kroimy w niewielką kostkę
Bób z fasolką szparagową i chrupiącym boczkiem
Podsmażamy boczek na rozgrzanej patelni. Do chrupiącego boczku dodajemy warzywa