goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Botwina na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proporcje podane na 1 litrowy słoik

Botwina na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwina na zimę

 

  • botwinka 4 pęczki
  • koperek 1/3 pęczek
  • czosnek 1 ząbek
  • kwasek cytrynowy szczypta
  • sól szczypta
  • woda

Sposób przygotowania:

Botwina na zimę
Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Siekamy wraz z koperkiem i przekładamy do słoika. Czosnek obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do słoika. Na wierzch słoika dajemy po niepełnej 1/2 łyżeczce soli i kwasku cytrynowego. Uzupełniamy wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Botwina na zimę
Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie myjemy pod bieżącą wodą
Botwina na zimę
Siekamy wraz z koperkiem i przekładamy do słoika
Botwina na zimę
Na wierzch słoika dajemy przyprawy, uzupełniamy wodą