Sposób przygotowania:
Afrykańczyk
Ciasto makowe - Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec dwa placki.Placek biały - Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.Masa Jabłkowa - Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem - Wykonanie: Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.Polewa - Wykonanie: 1. w wodzie rozpuścić żelatynę. 2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. 3. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. 4. Roztrzepać.Polewa - Wykonanie:Przełożenie ciasta: Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.