LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Amoniaczki wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

super ciasteczka przywołujące smak dzieciństwa.

Amoniaczki wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amoniaczki wg LIDZIA

 

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki wg LIDZIA
Posiekać margarynę z mąką, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym lub startą wanilią. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Ciasto zagnieść z jajami i amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.
Amoniaczki wg LIDZIA
Przygotowanie ciasta na ciasteczka z amoniakiem.
Amoniaczki wg LIDZIA
Wałkowanie amoniakowego ciasta na ciasteczka.
Amoniaczki wg LIDZIA
Wykrawanie ciasteczek za pomocą foremek.
Amoniaczki wg LIDZIA
Wyłożenie na blachę wykrojonych ciastaczek.