msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

A la leczo z fasolką czerwoną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla odmiany dodałam do lecza fasolkę czerwoną.Zabrałam to na grilla do znajomych.Byli mile zaskoczeni odmianą.Fajnie pasują do siebie.

A la leczo z fasolką czerwoną.

Składniki:

A la leczo z fasolką czerwoną.

 

  • 2 duże cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 cebule
  • 3 duże mięsiste pomidory np.malinowe
  • 4 krótkie kiełbasy śląskie
  • ok.20 dag boczku wędzonego
  • 1\2pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

A la leczo z fasolką czerwoną.
Cukinie obrać,wydrążyć gąbczasty miąższ wraz z nasionami.Pokroić zwartą część w dość grubą kostkę.Lekko posolić i odstawić. Papryki umyć,wydrążyć środki z nasionami i pokroić w raczej drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Fasolkę przelać zimną wodą i osączyć. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Kiełbasę pokroić w półplastry a boczek w kostkę. Natkę opłukać,osuszyć i posiekać. Z cukinii odlać sok,który się wytworzył po posoleniu. Na patelni rozgrzać troszkę oleju,wsypać boczek i podsmażyć,dodać kiełbasę i smażyć razem.Na koniec wsypać pokrojone cebule i papryki poddusić. Przełożyć zawartość patelni do garnka,przykryć. Na patelnię wyłożyć cukinię i chwilkę smażyć.Po czym dołożyć ją do garnka.Wstawić garnek na gaz,włożyć pokrojone pomidory,doprawić papryką mieloną ostrą,pieprzem i solą i gotować do miękkości.Pod koniec dołożyć osączoną fasolkę i podgrzać razem.Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki.Ja nie zagęszczałam potrawy.Jeśli ktoś lubi może to zrobić jasną zasmażką.