Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czerwona kapusta kiszona :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam .Bardzo smaczna na surowo lub podduszona .

Czerwona kapusta kiszona :

Składniki:

Czerwona kapusta kiszona :

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 szklanka przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta kiszona :
Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .

Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .

Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .