kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Czernina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słynna czarna polewka

Czernina

Składniki:

Czernina

 

Sposób przygotowania:

Czernina
Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę zalać 4 szklankami wody. Dodać cynamon, goździki, pieprz, szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić. Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.