Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowy pudding chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczony pudding czekoladowy na pszennym chlebie tostowym.

Czekoladowy pudding chlebowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy pudding chlebowy

 

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 32 g cukru waniliowego
  • masło do posmarowania foremki
  • 8 kromek pszennego chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowy pudding chlebowy
Mleko podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe. Jajka ubić na puszysty krem. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać. Do ubitych jajek powoli wlewać mleko i jeszcze chwilę ubijać. Foremkę do zapiekania (użyłam foremki o boku ok. 25 cm, ale lepiej dać mniejszą, a wyższą) posmarować masłem. Chleb tostowy pokroić w dużą kostkę, ułożyć w dwóch warstwach w foremce. Chleb zalać przygotowaną jajeczno-mleczną masą. Odłożyć na kilka minut, żeby chleb się namoczył. Po kilku minutach foremkę wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Pudding podawać ciepły z dodatkiem np. dżemu brzoskwiniowego.
Czekoladowy pudding chlebowy
Ubite na puszysty krem jajka wymieszane z cukrem i kakao.
Czekoladowy pudding chlebowy
Bardzo ciepłe mleko wlane do kremu jajecznego i jeszcze chwilę ubijane.
Czekoladowy pudding chlebowy
Pokrojony w kostkę chleb tostowy ułożony w naczyniu do zapiekania.
Czekoladowy pudding chlebowy
Kawałki chleba zalane masą jajeczno mleczną.

Tagi:

jajko chleb jajka