joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Czekoladowe tulipany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tulipany wcale nie są tak skomplikowane do przygotowania na jakie wyglądają. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i będziemy mogli zaskoczyć gości wspaniałym deserem.

Czekoladowe tulipany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe tulipany

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • kolorowa posypka
  • melisa lub mięta
  • Dodatkowo:
  • filiżanki o zaokrąglonym kształcie
  • folia spożywcza
  • woda

Sposób przygotowania:

Czekoladowe tulipany
Dzień wcześniej: do 2-3 filiżanek nalać wody i wstawić na całą noc do zamrażalnika aby woda dobrze zamarzła. Czekoladę gorzką i białą rozpuścić w osobnych miseczkach/garnuszkach. Lekko ostudzić. Białą czekoladę przełożyć do woreczka odciąć róg i polać gorzką tworząc wzór pasków. Z filiżanki wyjąć lód i obwiązać mocno folią. Zanurzać w czekoladzie z czterech stron, w ten sposób powstaną płatki tulipana. Lód powoduje, ze czekolada natychmiast stwardnieje. Delikatnie odwiązać folię, wysunąć lód i usunąć folię. W ten sposób mozna zrobic kilka tulipanów. Wstawic je do lodówki. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej resztę stopionej czekolady. Tulipany napełnić kremówką, udekorować kolorową posypka i melisą lub miętą.
Czekoladowe tulipany
Czekolady rozpuścić, białą narysować paski na gorzkiej
Czekoladowe tulipany
Lóz zawinąć w folię i dokładnie skręcić aby folia ciasno przylegała
Czekoladowe tulipany
Zawinęty lód maczać w czekoladzie tworząc płatki
Czekoladowe tulipany
Gdy czekolada zastygnie, delikatnie wyjąć lód i folię

Tagi:

czekolada