sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Czekoladowe babeczki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cudownie pachną czekolada i tak samo pysznie smakują. Na drugi dzień są nadal wilgotne i puszyste, idealne. Jeśli użyjecie mlecznej czekolady, będą bardziej śmietankowe, jeśli gorzkiej, wyraźniejsze w smaku.

Czekoladowe babeczki z kremem

Składniki:

Czekoladowe babeczki z kremem

na ciasto

  • Składniki na 12 babeczek:
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 165 g cukru
  • cukier waniliowy mały
  • 140 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)

na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g nutelli

Sposób przygotowania:

Czekoladowe babeczki z kremem

przygotowanie ciasta

Czekoladowe babeczki z kremem
suche składniki przesiewamy przez sitko.

Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia.
W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.

ETAP 2:

Czekoladowe babeczki z kremem
Całość delikatnie mieszamy drewniana łyżką.

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dodajemy ostudzone masło i czekoladę.

ETAP 3:

Czekoladowe babeczki z kremem
Ciasto powinno mieć taka konsystencje, aby ciężko spadało z łyżki

następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko. Delikatnie mieszamy.

ETAP 4:

Czekoladowe babeczki z kremem
ciasto nakładamy do papilotek łyżka do lodów.

Napełniamy (do ok. ¾ wysokości) 12 papilotek do muffinków i wkładamy je do formy muffinkowej. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

ETAP 5:

Czekoladowe babeczki z kremem
babeczki dekorujemy przed podaniem , zimnym kremem z lodówki

Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki 1 h przed przystąpieniem do pracy. Mikserem na szybkich obrotach przez chwilę (30 s) ubijamy serek i dodajemy nutellę.

Mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wstawiamy do lodówki na 1 h, aby krem stężał. Przed podaniem babeczki dekorujemy kremem.