SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną Więcej zdjęć (2)

Wilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką.

Składniki:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną

 

KRUSZONKA:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną
Z miękkim masłem rozetrzeć wiórka, mąkę i cukier.

Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną
Jajka z cukrem utrzeć do białości i wlać olej.

Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ubijania wlać cienkim strumykiem olej, a następnie jogurt naturalny.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną
Do masy jajecznej wsypać suche składniki.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wsypać do masy jajecznej.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną
Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i wmieszać w ciasto.

Po zmiksowaniu wsypać startą na tarce jarzynowej czekoladę. Wmieszać w masę za pomocą łyżki lub łopatki. Przelać do formy ( 21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 5:

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszoną
Na wierzchu ułożyć łodygi rabarbaru, wzdłuż formy.

Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół.
Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :)