Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto w smaku przypominające brownie. Ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe - czyli takie, jakie lubimy najbardziej.

Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki:

Czekoladowe ciasto z cukinią

 

  • 20 dkg cukinii
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z cukinią

Etap 1

Czekoladowe ciasto z cukinią
Obrana i starta cukinia i posiekana czekolada.

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę deserową drobno posiekać.

Etap 2

Czekoladowe ciasto z cukinią
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.

Etap 3

Czekoladowe ciasto z cukinią
Cukinia jajka maślanka i olej dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać cukinię, jajka, maślankę i olej. Wszystko wymieszać łyżką.

Etap 4

Czekoladowe ciasto z cukinią
Wymieszane łyżką ciasto przełożone do foremki.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm), wyrównać powierzchnię.

Etap 5

Czekoladowe ciasto z cukinią

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

warzywa ciasto