aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Czarne usta (Boca Negra)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Boca Negra to meksykański czekoladowy deser podkręcony chili. Dla wielbicieli czekolady jest spełnieniem marzeń. Truskawki nadają mu świeżości i łagodzą słodycz czekolady... Fantastyczny, uzależniający i łatwy w przygotowaniu.

Czarne usta (Boca Negra) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czarne usta (Boca Negra)

 

Sposób przygotowania:

Czarne usta (Boca Negra)
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, uważając, aby całość się nie przypaliła, mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy sól, chili i resztę składników, mieszamy dokładnie łyżką i przelewamy do 6 miseczek o pojemności około 125 ml. Do każdej miseczki dodajemy zamrożone truskawki, wciskając je w masę czekoladową. Jako naczyń użyłam żaroodpornych filiżanek do herbaty, które świetnie sprawdziły się w nowej roli. Miseczki/filiżanki z deserem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 45 minut. Podczas pieczenia deser urośnie, aby po wyjęciu z piekarnika opaść. Tak być powinno. Deser podajemy wystudzony.
Czarne usta (Boca Negra)
Boca Negra - meksykański deser czekoladowy
Czarne usta (Boca Negra)
Boca Negra - meksykański deser czekoladowy
Czarne usta (Boca Negra)
Boca Negra - meksykański deser czekoladowy

Tagi:

czekolada