tedy707

tedy707

Kucharz
[Przepisów: 7]

Cynaderki z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Samodzielne danie, nawet na kolację (obiadokolację).

Cynaderki z grzybami.

Składniki:

Cynaderki z grzybami.

 

  • 750 g nerek wieprzowych
  • 300 g podgrzybków lub pieczarek
  • ½ szklanki wina wytrawnego
  • 150 g masła
  • 250 g wywaru z kości
  • 100 g cebuli posiekana zielona pietruszka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cynaderki z grzybami.
Oczyszczone i umyte nerki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min. Zlewamy wodę i powtórnie wrzucamy na wrzątek gotując przez ok. 20 min. Następnie rozcinamy na pół, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy je na dwa kwadranse. Po wymoczeniu osuszamy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle na wolnym ogniu. W trakcie smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby. Następnie wlewamy wywar i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze przez kilka minut smażymy. Możemy też dolać pół szklanki wina. Podajemy jako samodzielne danie z ogórkiem kwaszonym posypując posiekaną pietruszką.