SUPERPRZEPIS

Cynamonowe babeczki z masą kakaową

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cynamonowe babeczki z masą kakaową

Do masy zamiast kakao można dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Składniki:

Cynamonowe babeczki z masą kakaową

 

  • 2 szkl mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • MASA
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe babeczki z masą kakaową
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać żółtka, śmietanę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wylepiać przygotowane foremki. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. MASA. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić do białości. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Masło i kakao utrzeć na krem, stopniowo dodawać ostudzone jajka z cukrem. Pod koniec wlać spirytus i przyprawić sokiem z cytryny. Ostudzone babeczki napełniać masą i ozdobić według uznania.

Tagi:

jajko jajka