SUPERPRZEPIS

Cytrynowo-orzechowy pstrąg

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Cytrynowo-orzechowy pstrąg Więcej zdjęć (5)

Tak przygotowany pstrąg idealni pasuje na Bożonarodzeniowy stół. Zamiast pietruszki można użyć do środka świeżego koperku.

Składniki:

Cytrynowo-orzechowy pstrąg

 

  • Czas przygotowania około 40 minut
  • Składniki:
  • 1 świeży pstrąg,
  • Sok i skórka otarta z jednej małej cytryny,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • Mały pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka miodu naturalnego,
  • 2 łyżki wytrawnego wina,
  • Łyżka masła,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-orzechowy pstrąg
Sprawionego pstrąga myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszonego przekładamy na deskę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą oraz skrapiamy połową soku z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowanego przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na 1-2 godziny. Po tym czasie rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzchu układamy kilka plasterków masła. W środek ryby wkładamy mały pęczek świeżej pietruszki. Rybę pieczemy około 7 minut w 200°C. Po tym czasie przekładamy ją na drugi bok, a na wierzch układamy orzechowy sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut. Sos orzechowy: Orzechy siekamy na mniejsze części. Na talerzu umieszczamy orzechy, koncentrat, miód , sok z cytryny oraz wino. Dokładnie mieszamy.
Cytrynowo-orzechowy pstrąg
oczyszczonego pstrąga oprószamy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny
Cytrynowo-orzechowy pstrąg
Przed pieczeniem układamy na rybie plasterki masła
Cytrynowo-orzechowy pstrąg
na talerzu mieszmy składniki orzechowej panierki
Cytrynowo-orzechowy pstrąg
na podpieczonego pstrąga wykładamy orzechowa panierkę.

Tagi:

pstrąg