Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Cukinia zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealne danie na lekki obiad lub kolację

Cukinia zapiekana z serem

Składniki:

Cukinia zapiekana z serem

 

  • 2 szt cukinia,
  • 30 dag kiełbasa,
  • 25 dag SER ŻÓŁTY TARTY,
  • 4 szt jaja na twardo,
  • 2 szt cebula czerwona,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 4 łyżki bułka tarta,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 3 łyżki oliwa,
  • do smaku ketchup mały ostry,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z serem
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę łyżką wydrążyć miąższ, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-4 minuty. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać posiekane jajka, śmietanę, bułkę tartą, ser żółty i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni przez 20 minut. Podawać z ketchupem.