jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Crumble różano- rabarbarowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Crumble to deser, który możemy jeść na okrągło:) Do jego przygotowania możemy użyć bowiem chyba wszystkich owoców. Wszystko zależy od sezonu i od tego na co mamy ochotę.

Crumble różano- rabarbarowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Crumble różano- rabarbarowe

SKŁADNIKI

  • około 500 gram rabarbaru (4 łodygi u mnie),
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 8 dag masła,
  • 5 płaskich łyżek konfitury różanej (u mnie domowej roboty i taką polecam),
  • tłuszcz do nasmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Crumble różano- rabarbarowe

ETAP 1

Crumble różano- rabarbarowe
naczynka do zapiekania natłuszczamy

Kokilki smarujemy w środku tłuszczem.

ETAP 2

Crumble różano- rabarbarowe
oczyszczony rabarbar rozdrabniamy

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5- 1 cm kawałki. Tak przygotowany porcjujemy do przygotowanych naczynek.

ETAP 3

Crumble różano- rabarbarowe
Na rabarbar wykładamy różaną konfiturę.

Na wierzch wykładamy po łyżce konfitury różanej. Staramy się rozprowadzić ją po całej powierzchni owoców.

ETAP 4

Crumble różano- rabarbarowe
Składniki kruszonki umieszczamy w miseczce

Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło. W dłoniach rozkruszamy składniki, wykonując kruszonkę.

ETAP 5

Crumble różano- rabarbarowe
przygotowaną kruszonkę wykładamy na owoce

Gotową wykładamy na owoce. Desery wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy około 30 minut w 180°C do zrumienienia wierzchu.

Gotowe.


Tagi:

rabarbar deser