Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciemne muffiny z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciemne muffiny z ananasem

Ciemne muffiny z ananasem

Składniki:

Ciemne muffiny z ananasem

 

  • puszka ananasa
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka maślanki
  • 3 łyżki soku z ananasa
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • proszek do pieczenia - 8g
  • cukier waniliowy
  • jajo

Sposób przygotowania:

Ciemne muffiny z ananasem
Ananasa kroimy w kosteczkę. Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, dwie łyżki kakao, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, i dokładnie suche składniki ze sobą mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajo, dodajemy szklankę maślanki, pół szklanki oleju, trzy łyżki soku z ananasa oraz wrzucamy pokrojony w kostkę ananas. Dokładnie ze sobą łączymy składniki ubijając najlepiej trzepaczką. Następnie do suchych składników przelewamy mokre. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą - nie dokładnie ( mogą być grudki ). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffiny smarujemy delikatnie olejem aby nie przystały do spodu blaszki. Napełniamy każdą foremkę ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 30 minut. Najlepiej sprawdzić czy są już nasze muffiny dobre patyczkiem - jeżeli ciasto po wbiciu i wyjęciu z muffina zostanie na patyczku - znaczy, że musimy jeszcze trochę dopiec. Ciepłe muffiny posypujemy cukrem pudrem .