Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Cielęcina w źółkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowe mięso polecam dla dzieci.

Cielęcina w źółkach

Składniki:

Cielęcina w źółkach

 

  • 60 dag cielęciny
  • 20 dag cebuli
  • strąg zielonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu
  • po łyżce bazylii i oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina w źółkach
Cielęcinę umyć, osączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Do tego sosu włożyć cielęcinę pokrojoną w słupki i dusić 45 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski i włożyć do mięsa.
Dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy ziołowe i wszystko razem wymieszać.
Cielęcinę w sosie, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ryżem oraz zieloną sałatą.

Tagi:

mięso danie