anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciekawy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajne ciasto dla lubiących jabłka w połączeni z kokosem i makiem. Zawsze gości na moim stole polecam gorąco.

Ciekawy jabłecznik

Składniki:

Ciekawy jabłecznik

 

  • Biszkopt makowo- kokosowy:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 margaryna
  • 20 dkg cukru pudru
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki owocowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciekawy jabłecznik
Biszkopt makowo- kokosowy: Białka ubić na sztywno zasypać cukrem i nadal ubijać, mąkę połączyć z proszkiem kokosem i makiem , do białek dodać żółtka i mieszankę z mąką. Delikatnie wymieszać i upiec. Biszkopt jasny. Białka ubić zasypać cukrem dodać żółtka , obie mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać upiec. Masa: Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i dodawać zimny budyń nadal ucierając. Masa jabłkowa: Jabłka obrać oczyścić i pokroić w kostkę, Podsmażyć na odrobinie masła , galaretki i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody wlać do jabłek nie wymieszać. Przełożenie ciasta biszkopt makowo- kokosowy +1/2 masy+ masa jabłkowa+1/2 masy + biszkopt jasny na wierzch można dać polewę .