SUPERPRZEPIS

Ciasto ze śliwkami i pianką

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto ze śliwkami i pianką Więcej zdjęć (8)

Ciasto ze śliwkami i bitą śmietaną z dodatkiem galaretki agrestowej to świetne połączenie lekkiej pianki i pysznych śliwek.

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i pianką

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 25 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 2,5 szkl śmietany kremowej
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pozostałe składniki:
  • 2 l śliwek w syropie
  • 5-6 okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i pianką
Masło posiekać z mąką, smalcem i proszkiem do pieczenia. Żółtka z cukrem i z cukrem z wanilią utrzeć, wymieszać ze śmietaną. Połączyć z mąką, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi biszkoptami i wsypać osączone z syropu śliwki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną galaretką ( pozostawić 1 łyżkę) wyłożyć na upieczone, zimne ciasto.

Odłożoną 1 łyżkę płynnej galaretki wymieszać z 3-4 łyżkami wrzącej wody, ostudzić i ozdobnie oblać piankę. Włożyć do lodówki do stężenia.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Połączyć z mąką i tłuszczem, zagnieść ciasto.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Następnie rozwałkować, posypać pokruszonymi biszkoptami, wyłożyć osączone śliwki.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Śmietanę z cukrem pudrem ubić, połączyć z płynną galaretką.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Piankę wyłożyć na upieczone, zimne ciasto.
Ciasto ze śliwkami i pianką
Ciasto po wierzchu oblać pozostałą galaretką.