mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie, delikatne ciasto z makiem.

Ciasto z makiem

Składniki:

Ciasto z makiem

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki suchego maku
  • 2 banany
  • 90 ml maślanki
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g białego cukru
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Na początku mąkę, proszek, sodę, cynamon,sól i mak włożyć do miski.Wymieszać i odstawić.
Następnie w misce rozgnieść obrane ze skórki banany i wymieszać z maślanką.Najlepiej użyć do tego blendera.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.Wbić jajka, nie przerywając miksowania.
Dodać banany z maślanką a następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z dodatkami i miksować składniki tak długo aż pięknie się połączą.
Formę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez około 40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić do wystygnięcia.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Tagi:

jajko jajka mak