iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie jest to jabłecznik, ani tort, a tylko ciastko tortowe i to bardzo pyszne z nutką kwaskowatości i słodyczą śmietanki, polecam.

Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym

Składniki:

Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym

ciasto:

  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń w proszku u mnie smak biszkoptowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:

masa śmietankowa:

dodatkowo:

  • krokant orzechowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym
Całe jajka ubić do białości z cukrem do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesiana z budyniem i proszkiem do pieczenia.Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.

Budyń śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia.

Kiedy masa budyniowa wystygnie na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietanę przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.