paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z biszkoptu i masy jabłkowej z galaretkami. Ciasto idealne zarówno do kawy jak i herbaty.

Ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami

 

  • Biszkopt

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1/2 szkl

 

  • Masa jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami
Białka utrzeć z cukrem. Następnie powoli dodawać po jednym żółtku, gdy te połączą się z masą dodawać porcjami mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.

Ciasto przelać do formy. Piecz w nagrzanym do 180'c piekarniku przez max. 30 minut. Wystudzić ciasto i przekroić na pół.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Jeśli mają dużo soku odcisnąć go. Jabłka uprażyć dodając cukier i cynamon.

Następnie jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretki oraz żelatynę, dokładnie wymieszać.

Większą część masy wyłożyć na pierwszą część ciasta, przykryć druga częścią.

Na górę wyłożyć i rozsmarować pozostałą masę. Pozostawić do ostygnięcia i stężenia.  
Ciasto z jabłkami
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Jeśli mają dużo soku odcisnąć go.
Ciasto z jabłkami
Jabłka uprażyć dodając cukier i cynamon. Następnie jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretki oraz żelatynę, dokładnie wymieszać.
Ciasto z jabłkami
Wystudzić ciasto biszkoptowe i przekroić na pół.
Ciasto z jabłkami
Większą część masy wyłożyć na pierwszą część ciasta, przykryć druga częścią. Na górę wyłożyć i rozsmarować pozostałą masę. Pozostawić do ostygnięcia i stężenia.