2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Delikatny puszysty biszkopt nasączony słodko kwaśnym ponczem ,orzeźwiający krem o smaku limonki, całość zwieńczona pysznym czekoladowym musem, tworzy niebiańską całość i rozpływa się w ustach!

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem

Składniki:

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 13 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag cukru

Masa limonkowa:

 

Czekoladowy mus

  • 10 dag mlecznej czekolady-dobrej jakości
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia

Poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • wyciśnięty sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 szklanka dżemu z cytrusów u mnie pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem

Ciasto:

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem
Biszkopt przygotowujemy tak jak w przepisie a następnie pieczemy

Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.

Krem limonkowy

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem
Wszystkie składniki kremu umieszczamy w jednej misie miksujemy do zgęstnienia

Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
Poncz:Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Mus czekoladowy

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem

Czekoladę łamiemy, umieszczamy w miseczce razem z miękkim masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszając aż masa będzie gładka i lśniąca, dodajemy do masy czekoladowej żółtka i mieszamy rózgą kuchenną.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę wsypując w trakcie cukier, gdy masa z białek będzie lśniąca wlewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy aby nie stracić struktury piany.

Przełożenie:

Ciasto z kremem limonkowym i czekoladowym musem
Ciasto po przełożeniu kremem musem czekoladowym przed włożeniem do lodówki

Jeden blat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy dżemem pomarańczowym, nakładamy krem limonkowy, przykrywamy drugim blatem, znów nasączamy i wylewamy czekoladowy mus.Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.Przed podaniem oprószamy ciemnym kakao.