Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ciasto z kaszą bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ekspresowe ciasto z kaszą manną.

Ciasto z kaszą bez pieczenia

Składniki:

Ciasto z kaszą bez pieczenia

 

  • 1 duże opakowanie herbatników (300 g)

 

 

 

  • 20 dag cukru

 

 

 

 

  • 10 dag czekolady gorzkiej

 

  • 2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszą bez pieczenia
Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie kładziemy warstwę herbatników. Orzechy niezbyt drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy. Wlewamy litr mleka, zagotowujemy. Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami. Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.