Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sezonie rabarbar z kompotu można zastąpić świeżym.

Ciasto z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka palmy
  • 5 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
  • 50 dkg rabarbaru z kompotu
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i rabarbarem
Do miski przesypać mąkę. Dodać do niej palmę, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do niej 2/3 przygotowanego ciasta. Budyń malinowy ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, troszkę go ostudzić. Ugotowany budyń rozłożyć na cieście, na nim rozsypać odsączony z kompotu rabarbar. Dodatkowe 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru dodać do pozostałego ciasta, wyrobić jak na kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (aż się lekko zrumieni z wierzchu).
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Gładkie ciasto zagniecione z mąki palmy cukru proszku do pieczenia i żółtek.
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Dwie trzecie ciasta wyłożone do natłuszczonej blaszki.
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Ciasto posmarowane ugotowanym budyniem malinowym.
Ciasto z budyniem i rabarbarem
Odsączony rabarbar i kruszonka rozsypane na ciasto.