SUPERPRZEPIS

Ciasto z cukinią (zucchini bread)

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto z cukinią (zucchini bread)

Pachnące, wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto z cukinią a’la piernik, wzbogacone dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny. I choć w cieście można dostrzec zielone cętki skórki cukinii, ona sama jest zupełnie niewyczuwalna.

Składniki:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)

SKŁADNIKI NA 1 FOREMKĘ KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 9x27 CM (może być troszkę mniejsza) SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)

ETAP 1:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Całe jajko utrzeć na biało z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
Orzechy posiekać.
Cukinię umyć, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli jest młoda z miękką skórką, bez wykształconych pestek – zetrzeć w całości. Starszą trzeba wcześniej obrać i usunąć gniazdo nasienne.
Mąkę przesiać z sodą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni (155 z termo obiegiem).
Całe jajko utrzeć na biało z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

ETAP 2:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Cały czas miksując, porcjami dodać na zmianę mąkę z sodą, olej i mleko, następnie cynamon i gałkę muszkatołową.

Cały czas miksując, porcjami dodać na zmianę mąkę z sodą, olej i mleko, następnie cynamon i gałkę muszkatołową.

ETAP 3:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Dodać cukinię (nie odciskać jej z soku) i ponownie zmiksować.

Dodać cukinię (nie odciskać jej z soku) i ponownie zmiksować.

ETAP 4:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać bakalie i wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.

Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.

ETAP 6:

Ciasto z cukinią (zucchini bread)
Piec 50-60 minut do suchego patyczka.

Piec 50-60 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.

ETAP 7:

Przepis znalazłam na stronie moje wypieki i zmodyfikowałam zamieniając masło na olej.
Jak na mój gust za bardzo wyczuwalna jest w nim soda oczyszczona, ale miłośnikom muffinów ciasto powinno smakować.


Tagi:

cukinia